motor jogsi jogosítvány tanulás kresz vizsga kezdőmocis

Kalandjaim a motorjogsi felé vezető rögös úton tovább folytatódnak!

 


Legutóbb ott tartottunk, hogy egy kis matek után az A1(B) kategóriát választottam, beiratkoztam az autósiskolába, majd bejelentették a szigorításokat és hónapokra leállt az ország. Ahogy én is: az első napon úgy kresszeltem mint az őrült, de aztán arra gondoltam, minek sietni, ha megszakadok sem tudok előbb vizsgára menni, meg amúgyis, már legalább a felénél tartok a tananyagnak.

Aztán telt-múlt az idő, és egyszer csak újra eljött az enyhítések ideje, úgyhogy nekiugrottam a maradéknak. Igen ám, de a tananyag kb. 80%-a hátra volt még, én csak azt hittem, hogy egy nap alatt a feléig jutottam. Szóval jó pár napig nyúztam még az online felületet, mivel csak azután lehet vizsgára jelentkezni, ha valaki kivégzi a teljes tananyagot.

Miután ez is megvolt, az e-Titánon keresztül feljelentkeztem az egyetlen elérhető időpontra: május 26. 9:00, a Petzvál utcai vizsgaközponthoz. Ez még nem egy végleges dátum volt, a rendszer jelezte is, hogy kapok visszajelzést, ha véglegesítik. Fun fact, hogy a vizsgaidőpontokat és azok véglegesítését már nem az autósiskola intézi, hanem a vizsgaközpont. Itt viszont érdekes fordulatot vesz a történet!

motor jogsi jogosítvány tanulás kresz vizsga kezdőmocis


Történt ugyanis, hogy egy kedves ismerősöm, aki szintén ugyanabba az autósiskolába iratkozott be mint én (csak ő B kategóriára), hozzám hasonlóan végzett az online tananyaggal, majd jelentkezett a rendszerben megadott időpontra. A tervezett időpont NAPJÁN(!) kapott értesítést, hogy a vizsgajelentkezését nem fogadták el. No de miért nem? A vizsgaközponttól azt a tájékoztatást kapta, hogy hiányzik az orvosi alkalmassági igazolása, amit le kellett volna adnia az autósiskolában. Igen ám, de ő leadta!

No ekkor a következő köre az autósiskolához vezetett, akik meg a vizsgaközpontra mutogattak, hogy hát ők átküldtek mindent. Végül az lett a megoldás, hogy a pajtásom jelentkezzen fel egy másik vizsgaidőpontra, az már biztos jó lesz (SPOILER: nem lett jó).  Ebből az esetből tanulva én pár nappal a vizsga előtt besazzéztam az autósiskolába, és rákérdeztem, hogy minden papírom megvan-e a rendszerben, mert ez meg ez történt az ismerősömmel, és még nekem sem véglegesítették a dátumot.

A kissé flegma stílusú ügyintéző leány biztosított róla, hogy semmi para, a rendszerben már ott a május 29. 15:40, a napokban biztos visszajeleznek majd a vizsgaközponttól is. Mondtam, hogy ez remek hír, de nekem május 26. reggel 9 szerepel a rendszerben. Megnyugtatott, hogy majd át lesz írva időben. Még annyit kérdeztem, hogy kell-e magammal vinni valamit a vizsgára, azt mondta a személyin és a jogsimon kívül semmit.

motor jogsi jogosítvány tanulás kresz vizsga kezdőmocis


Jobbnak láttam azonban, ha biztosra megyek, ezért felhívtam a vizsgaközpontot is, hogy jó napot, xy vagyok, jelentkeztem ekkorra, de az autósiskolában mást mondtak, melyik időpont lehet a valid, és mit kell magammal vinnem. Az ügyintéző hölgy nagyon kedves volt, mondta, hogy igen, a máj. 29. stimmel, még ma várható a megerősítése, és mindenképp vigyek majd magammal végzettséget igazoló okmányt. Megköszöntem az infókat, elbúcsúztunk.

Eljött a vizsga időpontja, én gyermeki izgalommal behatoltam a Petzvál utcába, hónom alatt az egyetemi oklevelem másolatával. Amikor behívtak, mutattam a másolatot, de a vizsgabiztos legnagyobb meglepetésemre csak ennyit kérdezett: "Miért másolatot hozott?" Ebben a pillanatban több válasz is átsuhant az agyamon, de végül csak annyit nyögtem ki: miért, ez nem elég? Nem bizony, most ugyan megcsinálhatom a vizsgát, de utána be kell majd vinnem hozzájuk az eredetit is ügyfélfogadási időben, különben később nem mehetek forgalmi vizsgára...

Lényeg a lényeg, pár hibaponttal meglett a vizsga (2-3 nagyon egyszerű kérdést rontottam el, classic én), utána pedig fejben már a nem létező motoromon élveztem a szellő kellemes simogatását. Aztán pár nap múlva bemutattam az oklevelet, pillanatok alatt felvitték a rendszerbe, így megnyílt előttem a következő szint: jelentkezni a gyakorlati oktatásra! Azonban ez sem ment olyan könnyen, mint azt elsőre gondoltam...

Folytatása következik!

1. fejezet: Megszerzem a motorjogsit!